Sıkça Sorulanlar

Kontakt Lens Nedir?

kontakt lensGünümüzde kontakt lensler biyopolimer olarak bilinen özel maddeden yapılan ve gözdeki hemen hemen her türlü optik bozuklukları düzeltebilen tıbbi malzemedir.

Kontakt lensler genel olarak iki kategoriye ayrılır:

*Yumuşak (hidrojel) ve sert (Gaz geçirgen)lensler: Yeni geliştirilen yumuşak kontakt lensler hipermetrop, miyop, astigmat, presbiyop (yakın okuma zorluğu) gibi her türlü görme bozukluğunu düzeltebilmektedir. Ayrıca göz rengini değiştirmek isteyenler için kozmetik amaçlı (görme bozukluğu olmayanlar için) veya görme bozukluğunu da düzelten renkli kontakt lenslerde mevcuttur.

Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?

glokom göz tansiyonuGLOKOM (GÖZ TANSİYONU) NEDİR?

Glokom (Göz Tansiyonu), göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açan bir hastalıktır. Genelde 20-21 mmHg’in altındaki göz tansiyonu normaldir. Ancak daha alt seviyelerdeki tansiyonda bile glokom hastalığı görülebilir.

GLOKOM KİMLERDE GÖRÜLÜR, GLOKOM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Toplumda 40 yaş üzerinde %2, 60 yaş üzerinde %10 oranında görülür. Bebeklik(konjenital glokom) ve çocukluk çağlarında görülen tipleri vardır.

Katarakt Nedir?

katarat nedirKatarakt göz bebeğinin arkasındaki doğal merceğin (Lens) görmeyi düşürecek derecede şeffaflığını kaybederek bulanıklaşmasıdır. Katarakt yaşlılık belirtisi olup, sıklıkla 60 yaşın üzerindekilerde görülür, nadiren doğuştan ya da travma sonrası olabilir. Katarakt oluşurken hastanın uzak veya yakın görmesi bozulur. Görmedeki sislenme zamanla artar. Işık yansımaları rahatsız edici olmaya başlar. Hastanın görmesi, günlük yaşamını veya mesleğini engelleyen bir seviyeye kadar azaldığı zaman kataraktı tedavi edilir. Yakın gözlüğü takan yaşlıların, gözlüksüz yakını görmeye başlamaları merkezi kataraktın tipik belirtisidir.

Üveit Nedir?

ÜVEİT tanısında geç kalma körlükle sonuçlanabilir...
Üveit gözün uvea tabakasının iltihabıdır. Uvea tabakası üç bölümden oluşur. İris (gözün renkli kısmı) siliyer cisim, koroid (gözün damar tabakası) tabakası. Bazen iltihapları yerleşim yerlerine göre 2 gruba ayrılır;

1-)Ön Üveit (anterior üveit): Önde irisin ve siliyer(kirpiksi) cismin ön bölgesinin iştirak ettiği iltihaplar.
2-)Arka Üveit (posterior üveit): Arka bölgede koroid ve bazen de retinanın tutulduğu iltihaplar. Gözün iç kısmını tutan bir hastalık olduğu için görme kaybına yol açabilir.Doğru tanı ve erken tedavi ile görme korunabilir.

Retina Nedir?

Gözün renkli ve renksiz görmesini sağlayan hücrelerinden oluşur. Gözün doğrudan beyinle bağlantılı bir tabakasıdır. Kalınlığı 0.1mm-0.5mm kadardır. Retinada oluşan görüntü 1 milyon sinir lifiyle (Optik Sinir) beyne taşınır. Gözde oluşan ters görüntü beyinde yorumlanır.

Normal Göz Dibi

Görünümü (Fundus)
RETİNA HASTALIKLARI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Şaşılık Nedir?

Şaşılık, temel bakış pozisyonunda iken gözlerin birbirine paralel olmamasıdır. Göz kaymaları, yatay düzlemde orta hattan içe yada dışa, dikey düzlemde aşağı yada yukarı kayma şeklinde olabilir.

Binoküler tek görme yani her iki gözün retinasında farklı oluşan görüntülerin tek olarak algılanması, ancak gözlerin birbirine paralel olması, göz kaslarının düzenli çalışması ve kırma kusurlarının düzeltilmesi ile mümkün olur.